Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Specialklyngen

7 særlige dagtilbud

Specialklyngen består af 7 særlige dagtilbud, som er samlet under Specialklyngen i Københavns Kommune. Alle institutioner under Specialklyngen arbejder med børn med betydelige og varige psykiske og/eller fysiske handicap og er oprettet i henhold til Serviceloven §32. 

De særlige dagtilbud i Specialklyngen er:

  • De Fire Birke

  • Troldpilen

  • Ragnhild

  • Krudtmøllen

  • Hvalen

  • Regnbuen

  • Guldregn

Specialklyngen er ledet af et klyngeledelsesteam, hvilket består af klyngeleder og pædagogiske ledere fra Specialklyngens syv institutioner. Klyngeledelsen sikrer, at alle institutioner arbejder ud fra et fælles værdigrundlag og fælles økonomi. Samlet set er der ca. 200 ansatte fordelt på pædagoger, pædagogmedhjælpere, terapeuter, køkken, rengøring og gårdmænd. 

Vi samarbejder på en lang række punkter på tværs af institutionerne, hvor vi deler erfaringer, sætter nye målsætninger og diskuterer faglige problemstillinger. 2-3 gange om måneden mødes klyngelederen og de pædagogiske ledere fra de syv institutioner for bl.a. at drøfte klyngens strategi, udvikling og den pædagogiske praksis. Det faglige personale mødes ligeledes på tværs af institutionerne til faglige møder og bruger hinanden i det daglige arbejde gennem vidensdeling ved at drøfte eventuelle udfordringer og sammen finde gode løsninger. Dette samarbejde sikrer, at arbejdet i institutionerne er baseret på en bred vifte af stærke og professionelle fagpersoner. De brænder alle for at sikre, at der skabes de bedste rammer for børnenes trivsel, udvikling og læring. 

Specialklyngens særlige dagtilbud arbejder ud fra følgende forståelse af vores kerneopgave:

Vi skaber rammer for, at børn med særlige behov får de bedste muligheder for trivsel, udvikling og læring til at mestre livet. Dette gøres i samarbejde med børnenes forældre.

Hvad er et særligt dagtilbud?

Børn i et særligt dagtilbud bliver ligesom i almindelige vuggestuer og børnehaver stimuleret og aktiveret i hverdagen gennem forskellige aktiviteter. Specialklyngen er samtidig et behandlingstilbud, som giver børnene terapeutisk behandling (fysio- og ergoterapi). 

Ligesom i alle andre daginstitutioner har vi fokus på, at alle børn har et godt børneliv sammen med andre. Vi tror på, at tilbagevendende begivenheder og traditioner i løbet af året samt aktiviteter i dagligdagen både inde og ude fremmer børnenes trivsel og udvikling.

  • Vi har flere pædagoger pr. barn sammenlignet med almindelige daginstitutioner. 

  • Pædagogerne har faglig viden om børn med særlige behov.

  • Hvis dit barn har behov for det, tilbydes der terapeutisk behandling – både individuelt og på hold.

  • Vi arbejder med kommunikation i en bred forstand, da alle børn i Specialklyngen har kommunikative udfordringer.

  • Vi tilrettelægger en hverdag for hvert enkelt barn, som bedst muligt imødekommer dets individuelle behov.

  • Der er mulighed for, at børn kan blive transporteret i bus mellem hjem og dagtilbud.

  • En plads i Specialklyngen er gratis (der er ingen forældrebetaling).

Der skal løbende gøres status for hvert enkelt barns behov og udvikling, og det skal vurderes, om barnet har det rette tilbud. Denne vurdering foretages i forbindelse med halvårlige status- og handleplaner, som udarbejdes i tæt samarbejde med barnets forældre. 

Hverdagen i et særligt dagtilbud

  • Vi holder samling, hvor vi synger, vi leger, vi tager på ture, vi holder fødselsdage og har traditioner i forbindelse med jul, fastelavn, påske, osv. 

  • Vi har god plads uden- og indendørs og fine legepladser. 

  • Når vi planlægger aktiviteter, tager vi udgangspunkt i det enkelte barns behov, samtidig med at vi har fokus på at tilgodese hele børnegruppen.

  • Den terapeutiske behandling er planlagt som en del af børnenes hverdag.

Terapi

Terapeuter og pædagoger samarbejder løbende. På denne måde følges der op på terapeutiske indsatser på stuerne i hverdagen fx gennem øvelser. Ligeledes følges der op på den pædagogiske indsats i terapien fx ved hjælp af farver eller kommunikation. 

Forældresamarbejde

Vi prioriterer forældresamarbejdet højt. Udgangspunktet er, at forældre er specialister i deres eget barn. Derfor inviteres forældre altid med ind til udarbejdelse af udviklingsmål for barnet. Forældres viden og ønsker om deres eget barn og dets udvikling bliver inddraget i den pædagogiske og terapeutiske målsætning og planlægning.

Transport

Københavns Kommune har indgået aftaler med busselskaber om kørsel til klyngens børn. Busselskaberne har hver dag ansvaret for, at børnene bringes sikkert frem og tilbage mellem hjem og institution. Størstedelen af børnene kører med bus hver dag. Vi har et godt samarbejde med busselskaberne, og der er gennemgående chauffører på de planlagte ruter.

Medicin

Har barnet behov for medicin, sørger vores personale for dette. Når barnet starter i dagtilbuddet, får forældre udleveret de konkrete retningslinjer for håndtering af medicin, som personalet arbejder ud fra.

Kost

Vores køkkenpersonale sørger for mad til børnene hver dag. Køkkenerne tilpasser maden ud fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Kosten tilpasses også efter det enkelte barns behov samtidig med, at den er ernæringskorrekt og økologisk.

Ved behov for særlige diæter, skal forældre indhente en lægeerklæring.